Jasmínová rýže je mezi dlouhozrnnými odrůdami výjimečná tím, že má relativně nízký obsah amylózy (škrobové složky), což znamená, že se při hrudkování shlukuje a drží tvar. Pochází z Indočíny, kde jsou ideální klimatické podmínky pro její pěstování. Tato rýže má čistě bílá, tenká a dlouhá zrna, která se podobají rýži basmati. Její chuť je jemná s nádechem sladkosti. Vyniká skvělou stravitelností a nízkým obsahem cukru. Používá se především v asijské kuchyni, ale dá se použít i do rizota nebo jako příloha.
Výživové hodnoty ve 100 g výrobku | |
---|---|
Energetická hodnota [kcal/kJ] | 359/1 502,056 |
Tuky [g] | 3 |
z toho nenasycené [g] | 0,6 |
Sacharidy [g] | 73 |
z toho cukry [g] | 0,9 |
Bílkoviny [g] | 8 |
Vláknina [g] | 4 |
Sůl [g] | 0,018 |