Mák modrý český je semeno rostliny máku setého, která pochází z Asie. Již po staletí se pěstuje v České republice, kde je tradiční součástí české kuchyně.Málokdo ale ví, že mák modrý český je nejen chutný, ale i bohatý na živiny, včetně vlákniny, bílkovin, vitamínů B a E, vápníku a hořčíku. Z toho plyne hned několik zdravotních benefitů, které mák má. Především zlepšuje trávení a zvyšuje energii. Dále podporuje zdraví kostí, kloubů a pokožky. V neposlední řadě také snižuje riziko chronických onemocnění.V české kuchyni se mák nejčastěji používá ve směsi s cukrem jako náplň do buchet, koláčů, knedlíků nebo na posypání sladkých obědů. Ale stejně chutný může být i v müsli, jogurtech nebo jako příchuť domácí zmrzliny.
| Výživové hodnoty ve 100 g výrobku | |
|---|---|
| Energetická hodnota [kcal/kJ] | 544/2 276,096 |
| Tuky [g] | 40 |
| z toho nenasycené [g] | 4,2 |
| Sacharidy [g] | 24 |
| z toho cukry [g] | 2 |
| Bílkoviny [g] | 21 |
| Vláknina [g] | 20,5 |
| Sůl [g] | 0 |