Fíky sušené BIO
Co obsahují fíky:
Antioxidanty
Fíky obsahují různé antioxidanty, zejména fenolické sloučeniny z rodu flavonoid. Kůra fíku, obsahuje většinu z antioxidantů. Sušené fíky mají dobré antioxidační kapacitu, ale je nižší než u jiného sušeného ovoce, jako jsou meruňky, švestky a rozinek.
Vlákninu
Čerstvé a sušené fíky obsahují asi 30% rozpustné vlákniny a 70% nerozpustné vlákniny. Porce 60 ml (1/4 šálku) sušených fíků poskytuje 10% doporučené denní spotřeby vlákniny pro muže ve věku 19 až 50 let a 15% u žen ze stejné věkové skupiny . Obecně platí,že konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina může pomoci normalizovat krevní hladiny cholesterolu, glukózy a inzulínu, které jsou nápomocné při léčbě kardiovaskulárních onemocnění a diabetu typu 2.
Vitamíny a minerály
Sušené fíky se také vyznačuji vysokým obsahem různých živin (draslíku, vápníku a železa) vice než brusinky, datle, hrozny a švestky.
Zajímá vás víc ?
Napište nám, nebo zavolejte.